×
24379154_m

Ben jij streng voor jezelf als je verdrietig, boos of bang bent? Voel je je gekwetst, of heb je hoofdpijn van de stress? En baal je dan ook nog eens van jezelf omdat je je zo voelt? Weet dan dat jouw weerstand tegen jouw gevoelens je niet vooruit helpt, integendeel zelfs. Als je een bepaalde stemming niet accepteert intensiveer je deze. Ook al begrijp je ze niet meteen, door je gevoelens te accepteren stop je het conflict daarover in jezelf en wordt je rustiger.

Niemand is perfect. Het is geen schande om het hele scala aan menselijke gevoelens te ervaren, dus ook negatieve gevoelens. “De eerste stap naar verandering is bewustwording, de tweede stap is acceptatie”, zegt de Amerikaanse psycholoog Nathaniel Branden. Accepteren wat je voelt helpt je om negatieve gevoelens los te laten.

Leer van alles

Acceptatie betekent niet dat je per se aan de slag moet met bepaalde gevoelens. Het betekent wel dat je niet oordeelt over jezelf en stilstaat bij wie je bent en wat je nodig hebt. Dat je durft te voelen wat je eigenlijk liever niet wilt ervaren. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en waarderen. Carl Rogers, de grondlegger van de humanistische psychologie, schreef: “De vreemde paradox is dat als ik mijzelf accepteer zoals ik ben, ik veranderen kan”.

Acceptatie zet je midden in de realiteit. Als je accepteert wat je voelt en wie je bent, begin je te ontspannen. De bereidheid om te leren van alles wat er gebeurt, verbetert jouw relatie met jezelf. Het ondersteunt je innerlijke groei en versterkt je intuïtie.

Koester jezelf

Ken je dat gevoel van koestering als iemand er rekening mee houdt dat jij je dag niet hebt? Je voelt dat de ander je accepteert zoals je bent en daardoor voel je je veel sneller beter. Gedraag je daarom eens als zo’n liefdevolle persoon tegenover jezelf als jouw stemming niet al te best is. Sta even bewust stil bij wat je voelt en wat je dwars zit. En zeg dan bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ook al zit ik te piekeren, toch accepteer ik mijzelf en hou ik van mezelf precies zoals ik ben”. En voel het verschil.

Over de kracht van acceptatie vertelde acteur Michael J. Fox naar aanleiding van zijn gevecht met de ziekte van Parkinson het volgende: “My happiness grows in direct proportion to my acceptance, and in inverse proportion to my expectations.