×

Hoe kan ik mijn inspiratie aanboren?

Inspiratie, intuïtie en creativiteit zijn met elkaar verbonden. Ze activeren de intelligentie van je hart en brengen zo meer betekenis in je leven.

Interesse en betrokkenheid spelen daarbij een belangrijke rol.

We onderschatten vaak wat onze intuïtie voor ons kan betekenen. Aandacht voor onze intuïtie vergroot onze zelfkennis. Die vergrote innerlijke helderheid zorgt er ook voor dat we wezenlijke aspecten gaan zien in wat we meemaken en waar we aan werken. Dat is niet enkel een rationele ervaring. Integendeel het ontdekken van de kern van een zaak is de bron voor creatief handelen. Onze betrokkenheid en enthousiasme groeien. Of het nu gaat om grote of kleine thema’s in de dagelijkse praktijk, deze dynamiek geeft ons ruimte. Door iets goed te zien, beter te begrijpen of iets nieuws te ontdekken voelen we meer innerlijke vrijheid

Verwachtingspatronen loslaten

In deel 1 van deze blog kun je lezen dat je richten op je lichaamsgevoel grondend werkt en je intuïtie activeert.

Je intuïtie werkt als lichtpuntjes op allerlei keuzemomenten: ze verlichten de weg die je het beste kan volgen.

Het werkt het beste wanneer je open en constructieve vragen stelt: welke verandering is nu belangrijk voor mij? Welke stap helpt mij verder? Verwacht geen opzienbarende boodschappen. Sta open voor de eenvoudige antwoorden van je intuïtie. We negeren ze vaak omdat we ze te gewoon of te vanzelfsprekend vinden. Als we een bepaald verwachtingspatroon hebben van wat het antwoord zou moeten zijn blijven we op zoek naar het zogenaamd juiste antwoord. De kleine hints van onze intuïtie kunnen ons alleen verder helpen als we ze willen horen én gebruiken.

De kracht van het heden

Een te grote focus op verleden en toekomst kan ook blokkerend werken. Die kan zo overheersen dat er weinig ruimte overblijft voor wat er nu speelt. Met doelen bezig zijn én genieten van onderweg zijn lukt ons vaak minimaal. Vaak zien en waarderen we onze rijkdom pas als het is verdwenen.

Met je aandacht in het heden leef je intenser. Je intuïtie is dan ook beschikbaar. Je zult meer zien en opmerken. En je laat je niet steeds op sleeptouw nemen door onrustige en niet ter zake doende gedachten en de daaruit voortkomende gevoelens. Kortom mindful leven en de helende toestand van eenvoudig ‘zijn’ worden een onderdeel van je dagelijks leven.

De overstap maken van denken naar bewustzijn

Bewust leren afstemmen op je intuïtie bevordert niet alleen je innerlijke wijsheid. Het geeft je ook het geschenk van meer aanwezig te kunnen zijn. Een instelling die je relaties verdiept en je creativiteit naar boven haalt.

Je gaat bewuster ervaren.

Je maakt de overstap van denken naar bewustzijn.

Je beseft dat je gedachten niet de werkelijkheid zijn.

Je begint het leven meer toe te laten.

Ervaren in plaats van denken over

Natuurlijk is het belangrijk om je denkvermogen te gebruiken en zeker ook om achteraf je ervaringen te doordenken. Over het algemeen hebben we echter geleerd om te denken in plaats van te ervaren.

Over je leven denken is niet hetzelfde als je leven ervaren. We betalen een hoge prijs voor die vereenzelviging met onze gedachten. Die conditionering houdt ons weg uit het heden. Dat heden is het enige wat we hebben, dit moment, deze dag komt nooit meer terug. En hoe meer we in de toekomst leven hoe minder tijd we lijken te hebben.

Auteur Martin Boroson zegt hierover: “Waar we echt naar hunkeren is misschien niet om meer tijd te hebben of te beschikken over vrije tijd. Maar om ons vrij van de tijd te voelen. We willen graag ervaren hoe het leven zou zijn buiten de tijd. Veel mensen nemen hun toevlucht tot alcohol of drugs alleen maar om dat te kunnen ervaren.”

 Ervaar je innerlijke ruimte

Het besef van het heden moet niet een nieuwe oogklep worden. Dan werkt het juist weer beperkend voor je scheppend vermogen.

Leren van je verleden en aandacht besteden aan je toekomst blijft essentieel.

Je kunt leren om meer aanwezig te zijn bij alles wat je meemaakt, terwijl je in contact blijft met verleden en toekomst.

Je kunt uit je hoofd midden in het leven stappen.

Je kunt vollediger voelen en ervaren.

Je kunt inspiratiebronnen aanboren. Als je je denken vertraagt door aanwezig te zijn, geef je jezelf de kans om die innerlijke ruimte te ervaren die er altijd al is.